emmamerica

Så glad.

Hola

Skrev ju i förra inlägget att jag fått en placering i Ohio, och jag fick som sagt lite panik. Men jag och pappa satte oss direkt och mailade EF. Fick svar på mailet tidigare idag. Blev så himla glad för att det gick att fixa. Jag var nästan 100% på att jag skulle vara tvungen att åka till Ohio. Men precis som mina föräldrar alltid säger, så löser det sig alltid! Och 99 av 100 gånger så är det sant. 

 

 

OHIO?!

Hej vänner,

Igår fick jag ett samtal från EF, som jag dessutom missade, Men när jag skulle ringa tillbaka var det något som sa att jag inte skulle göra det. Och tankarna började komma om det var något fel med mina ansökningspapper eller något sånt "hemskt". NI vet väl ordspråket "Hoppas på det bästa, förvänta dig det värsta" och det var väl exakt så jag kände.. Men det var ju "goda" nyheter. EF hade redan hittat en placering till mig!!! Vilket lät hur bra som helst eftersom det bara var 1-2 veckor sedan jag skickade in de sista ansökningspapperna. Men sen berätta dem att placering var i OHIO!! Och då började jag få lite smått panik, vill ju verkligen inte hamna i Ohio. Vädret där är sämre än i Sverige, och hade läst på EF Ohio att det är extremt sällan som utbytesstudenter får ta graduation och ett diploma. Dettta är 2 saker som är väldigt viktigt för mig, så ni förstår kanske varför jag fick lite panik.

Jag förklarade för EF, att jag inte ville hamna där och att jag ville göra en delstatsval. Men jag fick det förklarat att det förmodligen var försent att fixa, eftersom allt redan var igång och för att man egentligen inte får tacka nej till en placering. Men att de skulle kolla med dem i USA. 

Regions val och Stat val

Hola, 

Jag har ju funderat, tänk, frågat andra och pratat om det här med regions val. Det är extremt svårt och jag hoppas jag inte är ensam om att tänka så. Jag vill inte lämna det upp till ödet, tänk så kommer jag nånstans där de har vinter 8 månader om året, jag är ingen riktig vinter tjej på det sättet, såklart älskar jag vinter men inte så länge. Att bo i Sverige där vi har kallt och vinter 9 månader om året räcker. Tvekar också på om jag vill hamna i New Mexico eller Texas eftersom de har många spansktalande, inget mot dem, men jag vill helst hamna i en amerikansk familj som firar de amerikanska traditionerna, de är ju trots allt därför jag åker dit. 

Så nu har jag tänkt mycket och kommit fram till att regionsval kanske inte är det bästa för mig eftersom det finns stater som jag verkligen inte vill hamna i. Jag har ju alltid sagt att jag inte vill rikta in mig för mycket på en stat, och sen måla upp en bild på hur året blir och sen bli besviken. Men just nu känner jag att Stat val kanske är det jag ska göra? Då får jag välja 3 stater som jag vill hamna i, sen kan jag hamna i vilken av dem. Då låter jag det ändå vara lite upp till ödet i vilken stat jag hamnar i.

jag in på EF hemsida och läste på om ALLA 50 stater, vilket ja, tog sin tid men jag tror att det blir bättre så, då kan jag göra en grundligt och bra val. Då skrev jag ner de olika regionerna som de har och de stater från de regioner som jag kan tänka mig hamna i, då fick jag också reda på vilka regioner som jag inte ska välja. Alla regioner har dock stater som jag inte vill hamna i.

EF regions val  

Så nu tänker jag just på stat val istället, och då står det nog mellan Oregon, California och South Carolina 

Hur tänker ni som har samma problem? 

California

 

South Carolina

 

Oregon

KLAR!

HEJ

Äntligen är mina ansöknings papper klara och inskickade till my EF! förutom mitt health certificate, men det kunde lämnas in senare, men ska fixa det så fort jag bara kan! 

Men är OTROLIGT glad att alla papper är underskrivna och allt är klart just nu, det kommer ju komma mer pappersarbete som måste fixas. Men det får vi ta då. Just nu vill jag bara koppla av och njuta över att för tillfället är det inte så mycket som måste göras!! 

 

En ny kamera

Tja

Vill så gärna ha en ny kamera, mest inför det kommande året i USA, men även för att man kan ju inte få för många kameror. Men det jag främst tänker på är USA. Jag har redan en system kamera, som jag älskar!!! Jag har en Canon 600D som är otroligt bra, den kan jag verkligen rekomendera till alla som vill ha en grymt bra systemkamera. Så anledningen till att jag vill ha en ny kamera är att när jag väl är i USA, så känns det lite jobbigt och tungt att släpa runt på en system kamera hela tiden såfort jag ska nånstans. 

Den jag ska köpa en en system kompakt kamera och den verkar hur bra som helst, är typ kär i den och älskar att man kan ta selfies i den också, haha

Den här lilla babyn ska jag införskaffa så fort jag kan

   (inte mina bilder) 

Allt på engelska

Hello,

När jag kommer till den Amerikanska skolan så kommer ju alla lektioner vara på engelska. Detta är ju ganska ovant för många men jag har turen att gå på en linje där jag redan läser allt på engelska! ja, förutom svenska då..... Men allt annat är på engelska och alla uppgifter skrivs också på engelska. Där tror jag att jag har en fördel de första veckorna eller månader då kanske inte alla andra utbytesstudenter är bekväma med att ha alla lektioner på engelska och skriva allt på engelska (detta är ju såklart bara vad jag tror)

Linjen jag går nu heter Social science om någon vill veta det, och är som sagt en samhälls linje "översatt" till engelska och med en mer internationell synvinkel om man kan säga så. 

Att redan ha engelska i alla ämnen tror jag verkligen kan hjälpa mig, framför allt med matten eftersom jag kommer ihåg att i 1:an tyckte jag det var svårt, även civics (samhälle) och IR och Humspec tyckte jag var ganska svårt. Att alla uttryck helt plötsligt var på engelska tog ett tag att vänja sig vid och i början fattade jag inte allt som våra lärare sa direkt. Man kommer ju såklart in i det... men hur lång tid det tar är olika för alla. 

Puss så länge

where will I go?

var kommer jag hamna..?

Hola friends!

Ett stort beslut jag står inför just nu är om jag ska välja vart jag vill hamna i USA nästa år. 

  • Western states - Washington, Oregon, Nevada, California, Arizona och New Mexico
  • Mountain states - Montana, Idaho. Wyoming, Utah och Colorado
  • Midwest states - North Carolina, South Carolina, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Minnesota, Iowa, Missouri, Wisconsin, Illinois, Michigan och Indiana
  • Southern states - Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Alabama, North Carolina, South Carolina, Georgia och Florida
  • Northeast states - Ohio, West Virginia, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, New York och New England

dessa alternativen är alltså de jag har. Och även fast det bara är 5 olika regioner så är det så svårt att välja för alla är ju så hilma olika och har olika negativa och positiva saker! Känslan jag har just nu är bara F*ck it! jag hamnar var jag hamnar! men när jag sen tänker efter så, nääeee där vill jag ju egentligen inte komma... 

Pratade med mina föräldrar om det, och pappa gav mig en jättebra idé; uteslutningsmetoden! Om det sen finns flera kvar som jag skulle vilja hamna i, så lotta! om jag blir beskiven på det jag får, så är det ju ganska uppenbart att jag inte vill hamna där!! Så himla smart, stort tips till er som 

80 %

Hejhej

80%, så klar är jag med alla papper och pappersarbete som måste skickas in till EF innan de kan börja leta efter värdfamilj och skola. Så glad för att allt nästan är klart! Mamma ska scanna in de 2 sista papperna imorn och sen ska de laddas upp på My EF och sen ska den första delbetalningen betalas. 

80%. 80% klar, 20% kvar innan jag verkligen är på väg. 

bild från i somras, i Central Park med en vacker byggnad i bakgrunden

Rädslor och jobbiga tankar

Hej

sitter nu här i sängen och försöker plugga lite,, vilket går sådär. Vi har prov i International Relations på onsdag och det är ganska svårt. Men uallafall.... nu på kvällen börjar ju tankarna fara iväg och kom på att vi snart ska göra min första delbetalning, vilket såklart ska bli jättekul. Men det är också då det blir som mest verkligt. Jag ska åka bort i 1 år, utan mina vänner och familj och allt och alla som jag älskar. Den tanken är jobbig så försöker att inte tänka på det. 

Men som sagt de rädslor och tankar som jag har just nu är:

- Att något händer med min ansökan så att det slutar med att jag inte får åka

- Att EF inte hittar en lämplig värdfamilj så jag kan inte åka

- skolan tycker att mina betyg är för låga och därför kan jag inte åka

- Någon som jag älskar blir väldigt sjuk under året i USA 

- Alla mina vänner ska glömma bort mig och gå vidare och sen när jag kommer hem igen vill de inte va vän med mig längre

- Ingen kommer sakna mig

Okej, de e nog det som jag tänker på just nu, så sjukt jobbit. Har bestämt mig för att berätta allt här på bloggen, alla känslor och allt sånt, både bra och dåliga saker, för jag känner att många utbytesstudent bloggar som jag iallafall läser är VÄLDIGT positiva, inget dåligt händer någonsin! och det är ju såklart UNDERBART om det skulle vara så. Men jag köper inte riktigt det.. så därför kommer jag berätta allt och göra det så verkligt för alla er fina vänner och läsare som läser denna bloggen. 

Tack för nu

An exchange student on a year abroad

Sprutor och sånt

Hej

Jag har ju som sagt inte så mycket kvar på mitt health certificate. 

Det som jag har kvar på mitt health certificate är några sprutor, så som jag förstår det iallafall. På vårdcentralen visste de inte vilken blodgrupp jag är (vilket är helt absurpt! tänk om jag skulle vara med om en hemsk olycka och förlora jättemycket blod, och så kommer jag akut till sjukhuset, och läkare säger att jag måste få nytt blod transporterat in i mig, med så säger sjuksköterska "nej, men det går inte, vi vet inte vilken blodgrupp hon har"! asså jag blir så himla irriterad!) Så jag och mamma pratade med de på vårdcentralen och frågade när jag kunde göra detta blodgrupps testet, och de bara "men du kan komma in när du vill, ni kan även ringa i förväg bara för att va säkra, men det är inga problem att bara göra det lite snabbt en morgon" okej, så då ringer ju mamma, och då säger dem att VI MÅSTE BOKA TID! sånt här gör min så himla irriterad. 

Inte bara har jag blodgrupps testet kvar utan måste även göra TBC, tuberkolos test. Vilket egentligen inte är en stor grej, eftersom jag vet att jag inte har det (man har symptom innan isåfall) men såklart så finns det ingen tid i HELA malmö förrän om några veckor... 

Det enda som verkligen är jobbigt är att jag HATAR sprutor, herregud jag blir helt svimfärdig bara jag tänker på det! Jag kommer kanske börja gråta när jag kommer dit, nej förresten, jag kommer gråta. Det har jag gjort varje gång. Mår verkligen dåligt av att ta sprutor. Så om det visar sig att jag inte tagit alla vaccinationer så kommer jag seriöst dö. De får helt enkelt ta sprutorna på mig när jag sover (eller ligger avsvimmad inne på vaccinations centralen). 

Var lite orolig för att allt skulle vara inne inom 1 månad, eftersom läkarbesök och vaccinationer brukar ta ganska lång tid att så tid till. Så jag ringde EF idag, och kvinnan som jag prata med sa att det inte var några problem, health certificate måste egentligen först vara klart när man ska få sitt visum. Eftersom de på EF är medvetna om att det kan ta lång till att få tid till vaccinationer och läkarbesök. men de har skrivit att det ska vara klart inom 1 månad för att man ska börja på det direkt, vilket jag absolut förstår! så det var väldigt skönt att höra! 

Jag vet att bilden egentligen inte har något att göra med texten,

men det fick bli så, tråkigt att inte ha en bild alls liksom...

The final thing..

Hejhej

Jag är ju i stort sett klar med alla papper och saker som var tvunga att bli fixade inom 4 veckor innan den första delbetalningen skulle ske.

- fått academic transcript påskrivet av rektorn

- fått letter of recomendation skrivet av en av mina favorit lärare

- skrivit under rules of regulations

- skrivit under allmäna vilkor

- tagit en passkopia

Det som jag har kvar nu är de sista bilderna till mitt My EF fotoalbum, sen det sista på mitt health certificate. Funderar även på att göra en video, som de rekomenderar att man ska göra. Vet ju bara inte vad jag skulle säga i denna videon... men men det får jag fundera mer på sen. 

EF är så bra, för de skickar med en liten checklista, så man enkelt kan hålla koll på att som man behöver fixa inom en månad. 

 

en liten uppdatering

Kommer med ännu en liten uppdatering om hur allt ser ut just nu. Alla papper är nästan i fyllda, vi var på hälsokontroll idag (jag och mamma) för att en läkare skulle fylla i health certificate pappret. Lite mer komplicerat än vad jag trodde. I deras register stod det inget om vilket blodtyp jag är, vilket är vilktigt för EF att veta. Dessutom är det lite flum med vilka vaccinationer jag har tagit och behöver ta, men mamma skulle fylla i det så jag slipper väl oroa mig!

Sen så måste bara min rektor skriva på tranfercertificate, har inte kunnat hitta honom på hela veckan eftersom varje gång jag gått till hans kontor (typ 1 - 2 gånger varje dag) så har han inte varit där vilket har börjat göra mig lite irriterad. 

MEN, super roliga nyheter, min fina vän Tintin har blivit antagen till EF också!!! ska bli så kul att vi får gå igenom detta tillsammans med alla förberedelser och läger. Hoppas vi hamnar nära när vi väl åker nästa år, vi planerar ju lite att träffas under året. Så det ska bli jättekul och så glad att hon blev antagen, det fanns ju absolut ingen anledning till varför hon inte skulle bli antagen men det är ju kul att få den bekräftelsen!

HÄR hittar ni Tintins blogg som ni gärna få kika in på

(detta är mycket svårare än det ser ut, eftersom du måste stå i squat position, eller 90 grader under flera minuter då den perfekta bilden ska tas)

Upp