emmamerica

Kategori: Ansökningsprocessen

Visum

Hola!

äntligen fick jag mina visum instruktioner, jag hade mailat EF igår om det, eftersom det börjar bli lite ont om tid. Men igår när jag kom hem från skolan så låg det ett kuvert från EF på sängen som pappa hade lagt där, och redan innan jag öppnat det så visste jag att det handlade om visumet. Jag är så glad att det kom, tänkte läsa igenom det när jag kommer hem från skolan idag, hade inte tid igår, det är faktiskt förvånande många sidor att läsa med instruktioner, men mamma läste det och sa att det var väldigt bra skrivet och det gjorde henne lugn. 

Medans jag satt och räknade inför matte-nationella som är om några veckor så satt mamma och läste igenom det och tog anteckningar på vad som måste fixas. Och låt mig säga detta: DET ÄR MYCKET! Det var säkert ett helt A4 fullt med små punkter om vad som måste fixas och göras, så nu får vi sätta fart med allt, täntke göra en liten lista med vad som ska göras, men har inte gjort den än.

Så vad som iallafall är bestämt är att den 1:a Juni har jag tid på den amerikanska ambassaden för att få mitt visum godkännt. Inga teknoligiska saker är tillåtna och det kan ta hur lång tid som helst, vet tjejer som väntat i 3-5 timmar, utan att ha något att göra. Det var också något som de skrev i visum-instruktionerna, att man ska ta med något att äta/dricka och något att göra. 

Vi (jag och mamma) tror jag, funderar på att åka till Stockholm under hela den helgen och bara strosa runt i staden och sen ska jag till ambassaden på måndagen, då får heller inte mamma följa med, men hon får väl sitta på nåt Café. VIll helst inte åka dit själv, kommer gå vilse, jag har helt seriöst världens sämsta lokal sinne, jag kan ha gått en väg för 1 timme sedan men när jag ska gå tillbaka så blir jag väldigt osäker och kommer knappt ihåg vart jag gick. 

Jag tror att många av de som var på träffen i förra lördagen ska dit samtidigt, så det är ändå najs, då kanske man kan sitta och prata med dem och så. 

Men så glad att det händer grejer, det är ju trots allt bara drygt 3 månader kvar! Väntar nu bara på att EF ska ringa och säga "vi har hittat en perfekt värdfamilj till dig". 

KLAR!

HEJ

Äntligen är mina ansöknings papper klara och inskickade till my EF! förutom mitt health certificate, men det kunde lämnas in senare, men ska fixa det så fort jag bara kan! 

Men är OTROLIGT glad att alla papper är underskrivna och allt är klart just nu, det kommer ju komma mer pappersarbete som måste fixas. Men det får vi ta då. Just nu vill jag bara koppla av och njuta över att för tillfället är det inte så mycket som måste göras!! 

 

var kommer jag hamna..?

Hola friends!

Ett stort beslut jag står inför just nu är om jag ska välja vart jag vill hamna i USA nästa år. 

  • Western states - Washington, Oregon, Nevada, California, Arizona och New Mexico
  • Mountain states - Montana, Idaho. Wyoming, Utah och Colorado
  • Midwest states - North Carolina, South Carolina, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Minnesota, Iowa, Missouri, Wisconsin, Illinois, Michigan och Indiana
  • Southern states - Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Alabama, North Carolina, South Carolina, Georgia och Florida
  • Northeast states - Ohio, West Virginia, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, New York och New England

dessa alternativen är alltså de jag har. Och även fast det bara är 5 olika regioner så är det så svårt att välja för alla är ju så hilma olika och har olika negativa och positiva saker! Känslan jag har just nu är bara F*ck it! jag hamnar var jag hamnar! men när jag sen tänker efter så, nääeee där vill jag ju egentligen inte komma... 

Pratade med mina föräldrar om det, och pappa gav mig en jättebra idé; uteslutningsmetoden! Om det sen finns flera kvar som jag skulle vilja hamna i, så lotta! om jag blir beskiven på det jag får, så är det ju ganska uppenbart att jag inte vill hamna där!! Så himla smart, stort tips till er som 

80 %

Hejhej

80%, så klar är jag med alla papper och pappersarbete som måste skickas in till EF innan de kan börja leta efter värdfamilj och skola. Så glad för att allt nästan är klart! Mamma ska scanna in de 2 sista papperna imorn och sen ska de laddas upp på My EF och sen ska den första delbetalningen betalas. 

80%. 80% klar, 20% kvar innan jag verkligen är på väg. 

bild från i somras, i Central Park med en vacker byggnad i bakgrunden

Sprutor och sånt

Hej

Jag har ju som sagt inte så mycket kvar på mitt health certificate. 

Det som jag har kvar på mitt health certificate är några sprutor, så som jag förstår det iallafall. På vårdcentralen visste de inte vilken blodgrupp jag är (vilket är helt absurpt! tänk om jag skulle vara med om en hemsk olycka och förlora jättemycket blod, och så kommer jag akut till sjukhuset, och läkare säger att jag måste få nytt blod transporterat in i mig, med så säger sjuksköterska "nej, men det går inte, vi vet inte vilken blodgrupp hon har"! asså jag blir så himla irriterad!) Så jag och mamma pratade med de på vårdcentralen och frågade när jag kunde göra detta blodgrupps testet, och de bara "men du kan komma in när du vill, ni kan även ringa i förväg bara för att va säkra, men det är inga problem att bara göra det lite snabbt en morgon" okej, så då ringer ju mamma, och då säger dem att VI MÅSTE BOKA TID! sånt här gör min så himla irriterad. 

Inte bara har jag blodgrupps testet kvar utan måste även göra TBC, tuberkolos test. Vilket egentligen inte är en stor grej, eftersom jag vet att jag inte har det (man har symptom innan isåfall) men såklart så finns det ingen tid i HELA malmö förrän om några veckor... 

Det enda som verkligen är jobbigt är att jag HATAR sprutor, herregud jag blir helt svimfärdig bara jag tänker på det! Jag kommer kanske börja gråta när jag kommer dit, nej förresten, jag kommer gråta. Det har jag gjort varje gång. Mår verkligen dåligt av att ta sprutor. Så om det visar sig att jag inte tagit alla vaccinationer så kommer jag seriöst dö. De får helt enkelt ta sprutorna på mig när jag sover (eller ligger avsvimmad inne på vaccinations centralen). 

Var lite orolig för att allt skulle vara inne inom 1 månad, eftersom läkarbesök och vaccinationer brukar ta ganska lång tid att så tid till. Så jag ringde EF idag, och kvinnan som jag prata med sa att det inte var några problem, health certificate måste egentligen först vara klart när man ska få sitt visum. Eftersom de på EF är medvetna om att det kan ta lång till att få tid till vaccinationer och läkarbesök. men de har skrivit att det ska vara klart inom 1 månad för att man ska börja på det direkt, vilket jag absolut förstår! så det var väldigt skönt att höra! 

Jag vet att bilden egentligen inte har något att göra med texten,

men det fick bli så, tråkigt att inte ha en bild alls liksom...

The final thing..

Hejhej

Jag är ju i stort sett klar med alla papper och saker som var tvunga att bli fixade inom 4 veckor innan den första delbetalningen skulle ske.

- fått academic transcript påskrivet av rektorn

- fått letter of recomendation skrivet av en av mina favorit lärare

- skrivit under rules of regulations

- skrivit under allmäna vilkor

- tagit en passkopia

Det som jag har kvar nu är de sista bilderna till mitt My EF fotoalbum, sen det sista på mitt health certificate. Funderar även på att göra en video, som de rekomenderar att man ska göra. Vet ju bara inte vad jag skulle säga i denna videon... men men det får jag fundera mer på sen. 

EF är så bra, för de skickar med en liten checklista, så man enkelt kan hålla koll på att som man behöver fixa inom en månad. 

 

en liten uppdatering

Kommer med ännu en liten uppdatering om hur allt ser ut just nu. Alla papper är nästan i fyllda, vi var på hälsokontroll idag (jag och mamma) för att en läkare skulle fylla i health certificate pappret. Lite mer komplicerat än vad jag trodde. I deras register stod det inget om vilket blodtyp jag är, vilket är vilktigt för EF att veta. Dessutom är det lite flum med vilka vaccinationer jag har tagit och behöver ta, men mamma skulle fylla i det så jag slipper väl oroa mig!

Sen så måste bara min rektor skriva på tranfercertificate, har inte kunnat hitta honom på hela veckan eftersom varje gång jag gått till hans kontor (typ 1 - 2 gånger varje dag) så har han inte varit där vilket har börjat göra mig lite irriterad. 

MEN, super roliga nyheter, min fina vän Tintin har blivit antagen till EF också!!! ska bli så kul att vi får gå igenom detta tillsammans med alla förberedelser och läger. Hoppas vi hamnar nära när vi väl åker nästa år, vi planerar ju lite att träffas under året. Så det ska bli jättekul och så glad att hon blev antagen, det fanns ju absolut ingen anledning till varför hon inte skulle bli antagen men det är ju kul att få den bekräftelsen!

HÄR hittar ni Tintins blogg som ni gärna få kika in på

(detta är mycket svårare än det ser ut, eftersom du måste stå i squat position, eller 90 grader under flera minuter då den perfekta bilden ska tas)

Pappersarbete

just nu händer det inte så jättemycket på USA fronten eller vad man ska säga. Jag har lämnat in mitt letter of recomendation papper till en av mina favoritlärare som jag även har bra betyg i, som hon sa att jag skulle få tillbaka på fredag, tyvärr är jag inte i skolan på fredag så får ta pappret på måndag istället

Mamma har betällt tid hos läkargruppen så att vi kan göra hälsoundersökningen och sen skicka det till EF. Mina betyg är ju som sagt underskrivna och ska förhoppningsvis skannas in och skickas till EF ikväll.

Ska lämna in mitt academic transscript till min mentor idag så att han kan skriva under och fixa och allt som ska göras med det pappret. 

Måste även ladda upp alla bilder på My EF, vilket inte funkade med alla bilder sist. Det ska jag försöka bli klar med denna veckan, 

Nu är det bara 13 dagar kvar till min och mammas deadline!

Så där blev det en liten uppdatering om vad som händer just nu

betygs underskrift

Hejsan

Idag fick jag mina betyg på skrivna av rektorn. Anledningen till varför jag fick det först nu och inte när jag gick ut 1:an är ganska enkel; 2 av mina betyg saknades! Min matte lärare och historia lärare hade inte hunnit deadline på betygen och därför fanns de inte med på ordinarie betyget vi fick i början av sommaren. Men efter lite tjat på min studie och yrkes vägledare på skolan så fick jag utskrivet mina betyg innan lunch och efter lunch skrev rektorn på dem. Nu ska de skannas in i datorn och sen laddas över till My EF. Kändes bra att få det gjort, nu är det en sak mindre som jag behöver få underskrivet. 

'

Utskrivning av EF papper

Hola

Idag ska mamma skriva ut alla papper från EF på My EF, vilket är min personliga EF sida, där jag kommmer skriva ut och ladda upp allt som EF behöver innan de kan börja leta familj och skola. Detta kommer alltså ske idag och imorn kommer jag be min lärare skriva ett rekomendation letter, eller rekomendations brev som det heter på svenska, men det låter lite mer proffisionellt på engelska enligt mig. Så det brevet ska skrivas sen ska väldigt mycket annat skrivas och vi ska träffa människor som behöver skriva under papper, min läkare, min rektor, min lärare m.m. och allt detta ska alltså skrivas på och skickas in till EF inom 3 veckor från att jag fått min plats hos EF. Jag och mamma har satt att den sista september (30:e september) då allt ska vara inskickat eller ska skickas in. 

Hoppas jag lyckas hålla vår deadline! 

Fotoalbum

Halli Hallå,

Håller just nu på att ladda upp bilder i ett fotoalbum på my EF till min blivande hostfamily och EF. Tycker det är lite svårt att välja bilder, de måste ha bra kvalitet, bra ljus, fina (såklart) och ändå representera mig på ett bra sätt. 

Tänkte visa er några av de bilder som kommer vara med i albumet om jag bara kan få allt att laddas upp, vilket i sig är en utmaning. 

Class of 2016

Äntligen har EF konfirmationen kommit, och EF är orginisationen för mig. Så glad att allt äntligen är i rörelse, det är SÅ mycket som ska fixas angående ansökningar och sånt,

- Academic Transcript

- Letter of Recomendation

- Rules of Regulations

- Certificate of Health

- Fotoalbum

det är väl detta som behövs fixas just nu,och det kommer säkert bli mer.

 

Upp