emmamerica

Kategori: Innan USA

Allt på engelska

Hello,

När jag kommer till den Amerikanska skolan så kommer ju alla lektioner vara på engelska. Detta är ju ganska ovant för många men jag har turen att gå på en linje där jag redan läser allt på engelska! ja, förutom svenska då..... Men allt annat är på engelska och alla uppgifter skrivs också på engelska. Där tror jag att jag har en fördel de första veckorna eller månader då kanske inte alla andra utbytesstudenter är bekväma med att ha alla lektioner på engelska och skriva allt på engelska (detta är ju såklart bara vad jag tror)

Linjen jag går nu heter Social science om någon vill veta det, och är som sagt en samhälls linje "översatt" till engelska och med en mer internationell synvinkel om man kan säga så. 

Att redan ha engelska i alla ämnen tror jag verkligen kan hjälpa mig, framför allt med matten eftersom jag kommer ihåg att i 1:an tyckte jag det var svårt, även civics (samhälle) och IR och Humspec tyckte jag var ganska svårt. Att alla uttryck helt plötsligt var på engelska tog ett tag att vänja sig vid och i början fattade jag inte allt som våra lärare sa direkt. Man kommer ju såklart in i det... men hur lång tid det tar är olika för alla. 

Puss så länge

where will I go?

var kommer jag hamna..?

Hola friends!

Ett stort beslut jag står inför just nu är om jag ska välja vart jag vill hamna i USA nästa år. 

  • Western states - Washington, Oregon, Nevada, California, Arizona och New Mexico
  • Mountain states - Montana, Idaho. Wyoming, Utah och Colorado
  • Midwest states - North Carolina, South Carolina, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Minnesota, Iowa, Missouri, Wisconsin, Illinois, Michigan och Indiana
  • Southern states - Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Tennessee, Kentucky, Alabama, North Carolina, South Carolina, Georgia och Florida
  • Northeast states - Ohio, West Virginia, Virginia, Maryland, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, New York och New England

dessa alternativen är alltså de jag har. Och även fast det bara är 5 olika regioner så är det så svårt att välja för alla är ju så hilma olika och har olika negativa och positiva saker! Känslan jag har just nu är bara F*ck it! jag hamnar var jag hamnar! men när jag sen tänker efter så, nääeee där vill jag ju egentligen inte komma... 

Pratade med mina föräldrar om det, och pappa gav mig en jättebra idé; uteslutningsmetoden! Om det sen finns flera kvar som jag skulle vilja hamna i, så lotta! om jag blir beskiven på det jag får, så är det ju ganska uppenbart att jag inte vill hamna där!! Så himla smart, stort tips till er som 

80 %

Hejhej

80%, så klar är jag med alla papper och pappersarbete som måste skickas in till EF innan de kan börja leta efter värdfamilj och skola. Så glad för att allt nästan är klart! Mamma ska scanna in de 2 sista papperna imorn och sen ska de laddas upp på My EF och sen ska den första delbetalningen betalas. 

80%. 80% klar, 20% kvar innan jag verkligen är på väg. 

bild från i somras, i Central Park med en vacker byggnad i bakgrunden

Rädslor och jobbiga tankar

Hej

sitter nu här i sängen och försöker plugga lite,, vilket går sådär. Vi har prov i International Relations på onsdag och det är ganska svårt. Men uallafall.... nu på kvällen börjar ju tankarna fara iväg och kom på att vi snart ska göra min första delbetalning, vilket såklart ska bli jättekul. Men det är också då det blir som mest verkligt. Jag ska åka bort i 1 år, utan mina vänner och familj och allt och alla som jag älskar. Den tanken är jobbig så försöker att inte tänka på det. 

Men som sagt de rädslor och tankar som jag har just nu är:

- Att något händer med min ansökan så att det slutar med att jag inte får åka

- Att EF inte hittar en lämplig värdfamilj så jag kan inte åka

- skolan tycker att mina betyg är för låga och därför kan jag inte åka

- Någon som jag älskar blir väldigt sjuk under året i USA 

- Alla mina vänner ska glömma bort mig och gå vidare och sen när jag kommer hem igen vill de inte va vän med mig längre

- Ingen kommer sakna mig

Okej, de e nog det som jag tänker på just nu, så sjukt jobbit. Har bestämt mig för att berätta allt här på bloggen, alla känslor och allt sånt, både bra och dåliga saker, för jag känner att många utbytesstudent bloggar som jag iallafall läser är VÄLDIGT positiva, inget dåligt händer någonsin! och det är ju såklart UNDERBART om det skulle vara så. Men jag köper inte riktigt det.. så därför kommer jag berätta allt och göra det så verkligt för alla er fina vänner och läsare som läser denna bloggen. 

Tack för nu

Sprutor och sånt

Hej

Jag har ju som sagt inte så mycket kvar på mitt health certificate. 

Det som jag har kvar på mitt health certificate är några sprutor, så som jag förstår det iallafall. På vårdcentralen visste de inte vilken blodgrupp jag är (vilket är helt absurpt! tänk om jag skulle vara med om en hemsk olycka och förlora jättemycket blod, och så kommer jag akut till sjukhuset, och läkare säger att jag måste få nytt blod transporterat in i mig, med så säger sjuksköterska "nej, men det går inte, vi vet inte vilken blodgrupp hon har"! asså jag blir så himla irriterad!) Så jag och mamma pratade med de på vårdcentralen och frågade när jag kunde göra detta blodgrupps testet, och de bara "men du kan komma in när du vill, ni kan även ringa i förväg bara för att va säkra, men det är inga problem att bara göra det lite snabbt en morgon" okej, så då ringer ju mamma, och då säger dem att VI MÅSTE BOKA TID! sånt här gör min så himla irriterad. 

Inte bara har jag blodgrupps testet kvar utan måste även göra TBC, tuberkolos test. Vilket egentligen inte är en stor grej, eftersom jag vet att jag inte har det (man har symptom innan isåfall) men såklart så finns det ingen tid i HELA malmö förrän om några veckor... 

Det enda som verkligen är jobbigt är att jag HATAR sprutor, herregud jag blir helt svimfärdig bara jag tänker på det! Jag kommer kanske börja gråta när jag kommer dit, nej förresten, jag kommer gråta. Det har jag gjort varje gång. Mår verkligen dåligt av att ta sprutor. Så om det visar sig att jag inte tagit alla vaccinationer så kommer jag seriöst dö. De får helt enkelt ta sprutorna på mig när jag sover (eller ligger avsvimmad inne på vaccinations centralen). 

Var lite orolig för att allt skulle vara inne inom 1 månad, eftersom läkarbesök och vaccinationer brukar ta ganska lång tid att så tid till. Så jag ringde EF idag, och kvinnan som jag prata med sa att det inte var några problem, health certificate måste egentligen först vara klart när man ska få sitt visum. Eftersom de på EF är medvetna om att det kan ta lång till att få tid till vaccinationer och läkarbesök. men de har skrivit att det ska vara klart inom 1 månad för att man ska börja på det direkt, vilket jag absolut förstår! så det var väldigt skönt att höra! 

Jag vet att bilden egentligen inte har något att göra med texten,

men det fick bli så, tråkigt att inte ha en bild alls liksom...

The final thing..

Hejhej

Jag är ju i stort sett klar med alla papper och saker som var tvunga att bli fixade inom 4 veckor innan den första delbetalningen skulle ske.

- fått academic transcript påskrivet av rektorn

- fått letter of recomendation skrivet av en av mina favorit lärare

- skrivit under rules of regulations

- skrivit under allmäna vilkor

- tagit en passkopia

Det som jag har kvar nu är de sista bilderna till mitt My EF fotoalbum, sen det sista på mitt health certificate. Funderar även på att göra en video, som de rekomenderar att man ska göra. Vet ju bara inte vad jag skulle säga i denna videon... men men det får jag fundera mer på sen. 

EF är så bra, för de skickar med en liten checklista, så man enkelt kan hålla koll på att som man behöver fixa inom en månad. 

 

en liten uppdatering

Kommer med ännu en liten uppdatering om hur allt ser ut just nu. Alla papper är nästan i fyllda, vi var på hälsokontroll idag (jag och mamma) för att en läkare skulle fylla i health certificate pappret. Lite mer komplicerat än vad jag trodde. I deras register stod det inget om vilket blodtyp jag är, vilket är vilktigt för EF att veta. Dessutom är det lite flum med vilka vaccinationer jag har tagit och behöver ta, men mamma skulle fylla i det så jag slipper väl oroa mig!

Sen så måste bara min rektor skriva på tranfercertificate, har inte kunnat hitta honom på hela veckan eftersom varje gång jag gått till hans kontor (typ 1 - 2 gånger varje dag) så har han inte varit där vilket har börjat göra mig lite irriterad. 

MEN, super roliga nyheter, min fina vän Tintin har blivit antagen till EF också!!! ska bli så kul att vi får gå igenom detta tillsammans med alla förberedelser och läger. Hoppas vi hamnar nära när vi väl åker nästa år, vi planerar ju lite att träffas under året. Så det ska bli jättekul och så glad att hon blev antagen, det fanns ju absolut ingen anledning till varför hon inte skulle bli antagen men det är ju kul att få den bekräftelsen!

HÄR hittar ni Tintins blogg som ni gärna få kika in på

(detta är mycket svårare än det ser ut, eftersom du måste stå i squat position, eller 90 grader under flera minuter då den perfekta bilden ska tas)

Pappersarbete

just nu händer det inte så jättemycket på USA fronten eller vad man ska säga. Jag har lämnat in mitt letter of recomendation papper till en av mina favoritlärare som jag även har bra betyg i, som hon sa att jag skulle få tillbaka på fredag, tyvärr är jag inte i skolan på fredag så får ta pappret på måndag istället

Mamma har betällt tid hos läkargruppen så att vi kan göra hälsoundersökningen och sen skicka det till EF. Mina betyg är ju som sagt underskrivna och ska förhoppningsvis skannas in och skickas till EF ikväll.

Ska lämna in mitt academic transscript till min mentor idag så att han kan skriva under och fixa och allt som ska göras med det pappret. 

Måste även ladda upp alla bilder på My EF, vilket inte funkade med alla bilder sist. Det ska jag försöka bli klar med denna veckan, 

Nu är det bara 13 dagar kvar till min och mammas deadline!

Så där blev det en liten uppdatering om vad som händer just nu

betygs underskrift

Hejsan

Idag fick jag mina betyg på skrivna av rektorn. Anledningen till varför jag fick det först nu och inte när jag gick ut 1:an är ganska enkel; 2 av mina betyg saknades! Min matte lärare och historia lärare hade inte hunnit deadline på betygen och därför fanns de inte med på ordinarie betyget vi fick i början av sommaren. Men efter lite tjat på min studie och yrkes vägledare på skolan så fick jag utskrivet mina betyg innan lunch och efter lunch skrev rektorn på dem. Nu ska de skannas in i datorn och sen laddas över till My EF. Kändes bra att få det gjort, nu är det en sak mindre som jag behöver få underskrivet. 

'

Utskrivning av EF papper

Hola

Idag ska mamma skriva ut alla papper från EF på My EF, vilket är min personliga EF sida, där jag kommmer skriva ut och ladda upp allt som EF behöver innan de kan börja leta familj och skola. Detta kommer alltså ske idag och imorn kommer jag be min lärare skriva ett rekomendation letter, eller rekomendations brev som det heter på svenska, men det låter lite mer proffisionellt på engelska enligt mig. Så det brevet ska skrivas sen ska väldigt mycket annat skrivas och vi ska träffa människor som behöver skriva under papper, min läkare, min rektor, min lärare m.m. och allt detta ska alltså skrivas på och skickas in till EF inom 3 veckor från att jag fått min plats hos EF. Jag och mamma har satt att den sista september (30:e september) då allt ska vara inskickat eller ska skickas in. 

Hoppas jag lyckas hålla vår deadline! 

Tankar..

Hej

Sitter just nu i klassrummet och har internationella relationer, och lyssnar på en redovisning. Inte jätte intressant tycker jag så tankarna flyger iväg.

Börjar bli lite nervös för det här med USA, även fast jag först åker om typ 10-11 månader, vilket jag vet är en väldigt lång tid. Jag känner några som är där nu och jag läser deras bloggar aktivt, och redan nu känner jag nervositeten byggas upp inför min egen resa om nästan 1 år. Deras upplevelser och tankar gör ju att jag börjar tänka "kommer mitt utbytes år bli likadant?" "kommer jag få vänner?" "tänk om det är som i filmerna?" och många fler funderingar, som jag inte kommer få svar på förrän jag landat i Amerika.

Jag är glad att jag åker, jag tror ärligt talat att jag behöver det. Jag är trött på livet här hemma, och vissa människor runt omkring mig. Jag är trött på vädret och allt som händer hela tiden. För mycket drama hela tiden och folk som pratar utan att veta. Jag vill bara få en paus från allt, och en ny uppladdning på ett ställe där jag kan vara precis vem som helst, precis som jag är. Jag tror att alla kan behöva komma bort ibland, även om det bara är för några dagar eller veckor, det behöver ju inte vara i 1 år som det är för mig, men jag är så glad att jag gör det här för mig. För mig och ingen annan, vilket är något jag inte brukar göra.

Jag längtar så mycket redan och har redan börjat tänka på vad jag ska ha med mig, men har lovat mig själv att inte börja skriva en pack-lista än. Kommer vänta tills allt "är klart" eller tills jag iallafall vet VAR jag hamnar. För att göra en packlista nu, känns lite för tidigt. Kommer dock snart börja titta över allt som behövs fixas. 

bild från i sommras i USA

Fotoalbum

Halli Hallå,

Håller just nu på att ladda upp bilder i ett fotoalbum på my EF till min blivande hostfamily och EF. Tycker det är lite svårt att välja bilder, de måste ha bra kvalitet, bra ljus, fina (såklart) och ändå representera mig på ett bra sätt. 

Tänkte visa er några av de bilder som kommer vara med i albumet om jag bara kan få allt att laddas upp, vilket i sig är en utmaning. 

Class of 2016

Äntligen har EF konfirmationen kommit, och EF är orginisationen för mig. Så glad att allt äntligen är i rörelse, det är SÅ mycket som ska fixas angående ansökningar och sånt,

- Academic Transcript

- Letter of Recomendation

- Rules of Regulations

- Certificate of Health

- Fotoalbum

det är väl detta som behövs fixas just nu,och det kommer säkert bli mer.

 

EF vs Explorius

Hola

just nu är väl det "stora" valet att välja organisation. EF eller Explorius. Tyvärr så har STS inte ens varit med i beslutandet. Jag var inne på Explorius länge, eftersom jag läst många tjejers bloggar som åkte med Exploruis som var väldigt nöjda. Men sen när jag träffade Nepe från EF gav hon mig ett så bra intryck, att jag inte visste vad jag skulle göra. Kan fortfarande inte berätta för er vilken organisation jag kommer välja till 100%. Men just nu ligger nog EF bättre till tror jag. Men i slutändan är det ju mest mamma och pappa som bestämmer eftersom de är de som betalar. Men såklart så är det ju jag som har en stor talan i det hela. Såå för att inte göra det mer kompliserat än vad jag redan kanske gjort, både för er och mig själv så är det nog 60/40 mellan mina föräldrar och mig. (så 60% till dem, och 40% till mig) 

Gud nu känner jag att jag babblat på ganska mycket men det är ju ett viktigt beslut som ska tas, känns som om det kommer komma många fler. 

Valet

Hej allihopa!

Ända sedan jag var liten och pappa för första gången berättade om när han var utbytes student när han gick i 3:an (jag som då gick i 2:an blev förskräckt för jag ville inte åka till USA när jag bara gick i 3:an på grundskolan). När jag blev äldre pratade vi mer om det och i 8:an/9:an sa jag "jag vill åka på utbytes år" men det var väl kanske mest på skoj, för jag visste ju inte vad det innehar eller om jag verkligen vill åka. När jag började 1:an i gymnasiet ändrades min åsikt, och jag vill inte längre åka, inte alls, jag hade fått så många fina vänner som jag ville ta studenten med och personer som jag inte vill lämna. 

Under sommar till 2:an (i somras dvs) hände det saker, saker som gjorde att jag ändrade mig igen. JO jag skulle åka till USA. Och redan i somras började jag kolla runt på olika organisationer, och kollade priser och beställde hem kataloger! Mina föräldrar har alltid varit stöttande och var väldigt glada över mitt beslut eftersom det är en möjlighet och erfarenhet som inte många får (min mamma inkluderat). Så under sommaren hade jag och pappa många samtal om hur det var att vara i USA när han var där. 

Allt gick rätt fort efter det och det stora beslutet var taget. 

Att välja organisation är ju lite svårare, men som det ser ut nu är jag antagen av 2 organisationer, EF och Explorius. Vill ännu inte säga vilken jag kommer välja eftersom det beslutet inte är 100 % än. Men allt har gått så fort sen jag bestämde att jag ville åka. 

EmmAmerica

Hej allihopa

välkomna till min blogg.

Har aldrig bloggat på for.me innnan men har kompisar som gör det så det blir säkert jättebra! har även en annan blogg som heter underthesurface 

Anledningen till varför denna blogg nu startats är för att nästa år kommer jag inte längre vara i Sverige. Jag kommer befinna mig någon stans i USA på ett utbytesår. Så denna bloggen är tillängnat det året och förberedelserna innan. 

Jag kommer försöka dokumentar allt som händer, dels för mig egen skull, för att jag ska komma ihåg allt, för min familj, och mina vänner så att de kan följa med på det stora äventyret. Men även för att alla andra ska kunna ta del av vad jag kommer uppleva och inspirera andra att också vilja åka iväg.